Jaarverslag 2022 tbv Jaarvergadering 2023

Jaarverslag HBS Wilhelmina over 2022

We kijken nu met zijn allen even terug naar het afgelopen jaar.

We hadden enkele jubilarissen in ons midden, te weten;
Harrie Hermans,
Geer van Bussel en
Hans Westerveen.
Ze waren op 1 januari 2022 25 jaar lid van HBS Wilhelmina.

Allen nogmaals Proficiat!

Op 31 december 2021 telde HBS Wilhelmina 92 leden, waarvan 37 leden stonden ingeschreven bij de NHB.
De verdeling per leeftijd was:
<13 jaar               5 aspiranten
13-18 jaar           11 junioren
18-50 jaar           36 senioren
>50 jaar               44 veteranen

In het bestuur zaten op 31 december 2021:
Harrie de Wit                    Voorzitter
Luc van de Loo                  Secretaris
Werner Bloemers            Penningmeester
Giel Hekers                        Beheerder
Anton Hermans                Notulist, IT beheerder
Tim Vaes                             Coördinator 25m1p & Indoor
Riny Vaes                            Coördinator Outdoor

Januari

Nog steeds waren de Covid-19 maatregelen van kracht. Wel liepen de besmetting terug tegen het eind van de maand, waardoor er gefaseerd weer leden naar het lokaal toe mochten komen. Voor ons Jaarfeest kwam het wederom te vroeg, waardoor deze feestdag even op de lange baan kwam te staan.

Februari

Doordat er weer geschoten kon worden, werd er vanuit de regio en bond besloten om de bondscompetities alsnog af te schieten, deze werden wel in eigen clublokaal afgerond. Tegen het eind van de maand kwam het bericht dat alle geldende maatregelen kwamen te vervallen en dat eindelijk ook onze recreatieve leden weer toegang tot ons clublokaal mochten verkrijgen.

Maart

Om onze leden weer een gezellig samen zijn te geven, werd er voor gekozen om na afschaffing van de Covid-maatregelen de 50+ vs 50- te verschieten, dit was ook immers reeds 2 jaar geleden.  Aan het eind van het liedje bleek onze 50+ generatie, de generatie te zijn met de langste adem en waren zij de winnaar van deze editie. Op het eerste beste NK van het jaar, liet een schutter van H.B.S. Wilhelmina zich meteen gelden. Het was Thorben Delsing welke met eremetaal huiswaarts keerde. Hij haalde een prachtige 2e plaats op het NK indoor, n de categorie onder 18 jaar.

Thorben nogmaals gefeliciteerd.

April

Begin april werd er voor het eerst een regio jeugddag georganiseerd. In de bossen tussen Weert en Budel werden diverse activiteiten gedaan, waarna deze dag werd afgesloten in “De Borgh” te Budel. Eind april kon ook eindelijk ons jubileum toernooi worden georganiseerd, waar dit in oorsprong gepland stond in maart 2020, kon dit door uiteenlopende redenen niet eerder worden gehouden.
Helaas was er ook nog minder goed nieuws deze maand, ons lid Toon de Laat kwam te overlijden.

Mei

Mei een drukke maand. Zo stond er een 18+ activiteit op het programma. Onze activiteitencommissie had voor onze leden een geslaagde avond georganiseerd bij “De Vrienden van de Peel”, waar we gebruik konden maken van zowel de kegel- als de beugelbaan en natuurlijk kon ook hier een hapje en een of meerdere drankjes niet ontbreken. Onze activiteitencommissie moest de volgende dag wel weer vroeg paraat zijn, zij gingen immers met onze jeugd op pad voor een dagje Toverland met aansluitende overnachting in ons lokaal. Vervolgens stond onze jaarvergadering op het program, tijdens deze matig bezochte vergadering werden Tim en Riny Vaes herkozen als bestuursleden. Daarentegen gaven Harrie de Wit en Anton Hermans te kennen dat zij beide zullen aftreden in 2023.
De Jaarvergadering was goed en wel afgesloten, stond het aansluitende weekend ons Jaarfeest op de planning. ’s Morgens gestart met de kerkmis, aansluitend gevolgd door de wedstrijden van de jeugd en senioren, met hier tussenin, de gezamenlijke lunch. Na een goedverzorgd diner, werden onze jubilarissen in het spreekwoordelijke zonnetje gezet, waarna de feestavond gestart kon worden. Ondanks dat het een gewenning was dat het jaarfeest in mei georganiseerd gehouden werd, was het een geslaagde dag en laten we hopen dat in 2023 we deze dag weer in het gebruikelijke weekend kunnen organiseren.

Juni

5 juni, 1e Pinksterdag, na 2 coronajaren eindelijk weer Koningschieten. Was de opkomst goed, neen, maar doet dat af aan de wedstrijdspanning vooraf zeker niet en al helemaal niet aan de prestaties welke gedaan werden. Daar we ook weer wat jeugdschutters in ons midden hebben, mocht zij het spreekwoordelijke bal openen. Uiteindelijk was het hier Mandy Korsten welke als hoogste schutster bij de aspiranten zich mocht laten kronen als winnares. ’s Middags was de beurt aan de senioren en waar Ronnie in een eerder stadium al gekscherend een opmerking plaatste dat er 2 jaar geen koning was geweest, dat hij dan als Keizer door het leven mocht gaan. Menig mede schutter gaf hem hierin te kennen dat hij het maar eerst moest bewijzen, alvorens deze titel hem ten delen kwam. Uiteindelijk aan het eind van het liedje was het toch Ronnie welke aan het langste eind trok en zich als de 9e Keizer van HBS Wilhelmina mocht laten kronen. De laatste schutter welke Keizer werd, was overigens Thijs van de Loo in 2004. En eveneens als de editie in 2019 was het Chantal Hekers welke onderkoningin werd.

Juli

Voor het gros van de leden was de zomerstop reeds gestart, een enkeling heeft nog diverse weekenden omcirkeld in de agenda waarop de nodige pijltjes geschoten worden. Zo ook op 3 juli te IJsselsteyn. Hier stond deze dag het RK Veld op het programma. Een schutter welke deze dag omcirkeld had ni zijn agenda was Joseph Jonkers en maar goed ook. Joseph werd deze dag Rayon Kampioen Veld in de barebow categorie, weer een mooie titel toegevoegd aan het palmares. En over mooi weer gesproken, de 3e week van juli, door de week tropisch warm. Iedereen zweet wat peentjes af, zo ook onze leden van de activiteitencommissie. De 17e staat het cloudschieten op de planning en wordt dit niet te warm…..
Gelukkig zijn de weergoden ons gunstig gezind en is het deze dag heerlijk schietweer voor de diverse schutters welke deze dag aan het cloudschieten en aansluitende BBQ deelnemen.

Augustus

Augustus, op handboogschietvlak een maand van bezinning voor de een, voor de andere een maand waar de eerste goede voornemens worden gesmede voor het nieuwe seizoen wat aanstaande is. Voor de barman/ vrouw wellicht een trainingsavond waarbij er veelvuldig op de klok wordt gekeken of het nog geen sluitingstijd is. En augustus is de maand van het “thuisblijverstoernooi”. Een onderlinge wedstrijd waarbij plezier en ludieke prijzen in het midden staan.

September

Eerste weekend september, laatste weekend schoolvakantie, jeugdleden en menig senior lid weet hoe laat het dan is. Inderdaad ons jeugdkamp gaat weer van start, dit jaar werd het clubgebouw van Jong Nederland Tungelroy aangedaan voor “Het Piraten” kamp 2022. Van Ospel uit gingen er dit jaar 8 jeugdleden mee en 7 leiders. Niet dat onze jeugd zoveel begeleiding nodig heeft, maar vooral omdat de leiding het ook een gezellig weekend vindt. Het jeugdkamp is tevens de aftrap van het nieuwe binnenseizoen, de dinsdag na het kamp begint onze jeugd met trainen en medio september starten de bonds- en indoorwedstrijden weer. Waar het binnenseizoen op het punt staat te beginnen, wordt het buitenseizoen afgesloten met de diverse kampioenschappen. Zo ook het NK Veld, waar zowel Joseph Jonkers als Hans van Hout niet onverdienstelijk aan deelnamen. Immers aan het eind van een mooi en enerverend weekend kroonde zowel Joseph zich, in de klasse “Barebow dames en heren”, als Hans in de klasse “Barebow heren masters” zich Nederlands Kampioen.
Heren nogmaals gefeliciteerd.

Oktober

De dagen worden korter en de avonden langer, ideale momenten om dan gezellig een kaartje te leggen. Zo ook binnen onze vereniging, start de maandagavond kaartavondcompetitie. Op sportief vlak viel er deze maand geen bijzonderheid te vermelden.

November

November daarentegen is een actievere maand, zo wordt natuurlijk de competitie verschoten, waarbij voor de indoor alweer de laatste doorgangsronde is. De bondscompetitie heeft de gebruikelijke schietbeurt. Onze jeugd het diplomaschieten heeft en ons eerste team bijna een stuntje in huis had bij de 1e NHB beker, maar aan het einde van de dag toch met lege handen naar huis moest. Naast sport, was er in november ook nog wat ontspanning. De lang aangekondigde reünie was ook een feit. Deze reünie werd door meer oud-leden dan eigen leden bezocht, waardoor het ook een echte reünie was. Uiteindelijk waren er een ruime 70 personen deze avond aanwezig en stond menig (oud) lid nog enkele malen aan de schietlijn om nog eens een pijltje te schieten. Een gezellige avond welke wellicht op termijn voor herhaling vatbaar is. Onze dank aan de leden welke de avond mede georganiseerd hebben.

December

Het einde van het jaar nadert, nog een competitieronde te gaan, te weten de bondscompetitie, deze is na deze maand over de helft van haar seizoen heen. Leukste afsluiter van het jaar is en blijft natuurlijk het kerstboom-/ kerstballenschieten wat aan het eind van het jaar weer gehouden wordt.

Luc van de Loo
Secretaris

Activiteiten 2022

 1. Bondswedstrijden
 2. Indoor wedstrijden
 3. Jaarvergadering
 4. Vriendschapstoernooi
 5. Veldwedstrijden
 6. Jeugdkamp
 7. Ledenvergadering met huldiging kampioenen
 8. Wedstrijden Veteranen en Vrijetijdschutters
 9. 3D wedstrijden
 10. Clout schieten met barbecue
 11. Thuisblijverstoernooi
 12. Diploma schieten
 13. Wedstrijd NHB beker
 14. Kienen
 15. Deelname NK Veld
 16. Jaarfeest
 17. Koningschieten
 18. Thuisblijverstoernooi
 19. Bezoek Sinterklaas
 20. Deelname Jeugd-Fita’s

Podiumplaatsen 2022

 • Bondswedstrijden 25m1p:

Kim Koolen                                        2e plaats regiocompetitie Recurve Onder 21 klasse 1
Chantal Hekers                                2e plaats regiocompetitie Recurve klasse 3
Luc van de Loo                                 3e plaats regiocompetitie Recurve klasse 3
Ruud Westerveen                          Regiokampioen Recurve klasse 4
Martien van Cranenbroek           3e plaats regiocompetitie Recurve klasse 6
Joseph Jonkers                                Regiokampioen Barebow klasse 1

 • Indoorwedstrijden:

Tim Vaes                                            2e plaats regiocompetitie Recurve klasse 2

 • Veldwedstrijden:

Joseph Jonkers                                 barebow heren Nederlands kampioen
Joseph Jonkers                                barebow heren Rayonkampioen
Hans van Hout                                  barebow heren Nederlands kampioen (uitkomende voor V.Z.O.D. Zeelst)

 • 3D-wedstrijden:

Hans van Hout                                  2e plaats barebow Heren(uitkomende voor V.Z.O.D. Zeelst)

 • Koningschieten:

Koning;
Ronnie Gielen

Onderkoning(in);
Chantal Hekers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lid worden van HBS Wilhelmina?

HBS Wilhelmina

Pastoor Vullersstraat 38a
6035 AG, Ospel
T: 0495 634 197
E: secretariaat@hbswilhelmina.nl

Nederlandse Handboog Bond
Mijn handboogsport

© copyright HBS Wilhelmina. All rights reserved.