Wat is handboogsport

Boogschieten is een sport waarbij pijlen worden weggeschoten naar een doel met behulp van een boog. Vroeger was de boog een jacht- en oorlogswapen, maar tegenwoordig is boogschieten een concentratiesport. Er bestaan handbogen en kruisbogen.


HANDBOOGSCHIETEN

PRECISIE EN DETAILS
Handboogschieten is een sport van precisie en details. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Het is belangrijk dat je bij het schieten stevig op de grond en dwars op de pijlrichting staat. Als rechts je dominante oog is, houd je de boog meestal vast met links, en andersom. Met je rechterhand trek je dan de pees van de boog naar achteren.

KONINKLIJKE SPORT
De handboog werd al in het stenen tijdperk gebruikt, toen nog voor heel andere doeleinden dan een sportieve wedstrijd, namelijk om mee te jagen. De oudste handboog die ooit gevonden is stamt uit 8.000 voor Christus. Pas veel later ontstonden de eerste schutterijen. Onder andere koning Willem III was een liefhebber van handboogschieten. Hij organiseerde in 1849 een tweedaagse wedstrijd op Paleis het Loo. Al aan het begin van de twintigste eeuw stond handboogschieten op het programma van de Olympische Spelen.

LEREN HANDBOOGSCHIETEN
Het ziet er indrukwekkend uit, dat schieten met pijl en boog, maar in een paar lessen kun je al aardig met een handboog om leren gaan. Om het goed te leren moet je regelmatig trainen en aan wedstrijden meedoen. Handboogschieten is in de eerste plaats een individuele sport, die je in gezellige verenigingen beoefent. Het vraagt concentratievermogen, lichaamsbeheersing en conditie. Je probeert jezelf continu te verbeteren, je techniek en daardoor (als het goed is) ook je scores. Het bijzondere van de handboogsport is dat zowel valide als minder valide sporters gewoon mee kunnen doen in het reguliere (wedstrijd)programma; daarin onderscheidt het zich van vele andere sporten en juist dit aspect maakt dat de handboogsport bij uitstek ook interessant is voor mensen met een lichamelijke beperking. Ook is de handboog sport zeer goed op persoonlijke wensen aan te passen, niet alleen qua trainingen en wedstrijd schema’s. Handboogschieten kan gedaan worden op elk niveau, van spel tot topsport. Maar ook het aantal disciplines geeft ruime variëteit. Hou je van competitie en precisie, dan zal je je vast thuis voelen in de compound of recurve klassen. Wil je je oerinstincten op de proef stellen? Dan is Traditioneel misschien meer je ding. Gezellig een pijltje wegschieten met vrienden? Het 25 meter 1 pijl systeem is zeker iets voor jou. Maar misschien wil je ook gewoon eens vaker de deur uit, een rondje om het blok wandelen wordt misschien al snel een beetje saai, maar een 3D parcours is dan de oplossing, een natuurwandeling met tussendoor een pijltje schieten. Omdat de sport zo enorm flexibel is, kan het vrij gemakkelijk aangepast worden aan persoonlijke omstandigheden. Een drukke baan? Veel op reis? Misschien heb je juist te veel tijd en weet je niet wat ermee te doen? Ook de tijdsinvestering is geheel op persoonlijke wensen aan te passen.

DOELGERICHT
Het doel waar je je pijlen op richt wordt ook wel het blazoen genoemd, die op afstanden van 5 tot wel 90 meter kan staan. Het lijkt een beetje op een dartbord, met als belangrijk verschil dat je in het handboogschieten de punten bij elkaar optelt. De cirkel in het midden is geel en is de meeste punten waard: tien als je pijl precies in het midden terechtkomt en negen als hij aan de rand van de cirkel belandt. Daarna zijn de kleuren van binnen naar buiten rood, blauw, zwart en wit. In een indoorwedstrijd schiet je meestal dertig pijlen, waardoor je als je heel goed bent een maximale score van 300 punten kunt behalen.

BOGEN
De twee bekendste vormen van handboogschieten als wedstrijdsport zijn recurve en compound. De recurveboog is de enige boog die op de Olympische Spelen wordt gebruikt. Het is een sierlijke boog en veel handboogsporters gebruiken ‘m. De compoundboog wordt ook wel de katrolboog genoemd. Deze heeft boven en onder wielen waar de pees overheen loopt. De compoundboog is daardoor krachtiger en nauwkeuriger. Bij de compoundboog heb je de pees vast met een losmechanisme, de release, en niet met je vingers. Daarnaast is er nog een minder bekende vorm van boogschieten, dit is meer het traditionele handboogschieten. In deze categorie wordt er geschoten met een longbow. Een longbow is een lange grote boog uit een houten deel en heeft verder geen extra’s aan deze boog zitten.

https://hbswilhelmina.nl/wp-content/uploads/2023/12/recurve.jpg

RECURVE BOOG

De recurveboog is een boog die wordt gebruikt bij het boogschieten. De recurveboog dankt zijn naam aan zijn uiterlijke vorm. In tegenstelling tot de eenvoudige longbow, hebben de werparmen van een recurveboog uiteinden die van de boogschutter afbuigen (re-curve).

COMPOUND BOOG

De compoundboog is een boog die wordt gebruikt bij het boogschieten. De samengestelde (= compound) boog maakt gebruik van een systeem van kabels en katrollen om de latten (werparmen) te buigen. De compoundboog is in 1967 ontwikkeld door de Amerikaan Holless Wilbur Allen.

https://hbswilhelmina.nl/wp-content/uploads/2023/12/compound.jpg
https://hbswilhelmina.nl/wp-content/uploads/2023/12/longbow_klein.jpg

LONG BOW

De longbow is de oudste en meest traditionele manier van handboogschieten. Een longbow is een lange boog welke uit een geheel is gemaakt. Deze boog gaat qua tijd het verst terug in de tijd. Onze verre voorouders gebruikten een logbow al bij hun jacht en bij het ten strijden trekken in oorlogen. Veel recenter is dit type boog nog te zien geweest in onder andere de film “The Hunger Games” en de animatiefilm “Brave“.

Een aanverwante aan de longbow is de barebow. Dit is een recurve boog zonder alle extra’s, een mondernere variant van de longbow. Deze was zichtbaar in de serie “Hawkeye“.

Lid worden van HBS Wilhelmina?

HBS Wilhelmina

Pastoor Vullersstraat 38a
6035 AG, Ospel
T: 0495 634 197
E: secretariaat@hbswilhelmina.nl

LAATSTE NIEUWS

Nederlandse Handboog Bond
Mijn handboogsport

© copyright HBS Wilhelmina. All rights reserved.